info@polnahiska.si

Guest house Pr čut (3)

Zakaj potrebujete sobodajalsko agencijo?

Vse več ponudnikov nastanitev se zaveda, da je turizem panoga, ki se ves čas spreminja in prilagaja trenutnim situacijam na trgu. Treba je biti inovativen, odprt in viden. Pomembno se je predstaviti svetu in z njim pravilno komunicirati. To pomeni poiskati goste, vzbuditi njihovo zanimanje in stopiti z njimi v stik. 

Oddajanje počitniške hiše ali stanovanja v najem vključuje številne obveznosti, odgovornosti in znanja, vendar se lahko s pravim partnerjem ob strani sprostite. Tako deluje brezskrbni najem. Vas zanimajo podrobnosti? Potem ste na pravem mestu. 

Polna hiška je aktivna na področju turizma in se uspešno prilagaja na vse tržne razmere. Večletne izkušnje z oddajanjem počitniških nastanitev bistveno pripomorejo k temu, da vas vedno zanesljivo popeljemo skozi celoten proces – od legalizacije sobodajalstva do dobrodošlice gosta. Namesto ponudnikov nastanitev prevzamemo celoten proces pridobivanja turistov v proste kapacitete. Imamo dolgoletne izkušnje z upravljanjem spletnih rezervacijskih portalov (Booking, Airbnb,..), kjer gostje preko spleta rezervirajo turistične kapacitete.

Za začetek velja pojasniti tudi, kdo sploh je lahko sobodajalec. Sobodajalec je po določbah Zakona o gostinstvu lahko fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši, s soglasjem pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti pa tudi v drugih prostorih. 

Veliko potencialnim sobodajalcem največji problem predstavlja ravno začetek – legalizacija sobodajalstva. To pomeni veliko obiskov na uradih in cel kup papirjev, ki jih ne razumemo najbolj, a jih moramo imeti. Da bi bilo poslovanje pravno in davčno pravilno, je potrebno upoštevati določbe slovenske zakonodaje. Slovenska zakonodaja zahteva kar nekaj dokumentacije in časa, saj je za legalno ureditev sobodajalstva potrebno izpolniti več pogojev in njihovo izpolnjevanje tudi dokazati.

Vse se zdi nemogoče, dokler tega ne opravimo. In naj vam povemo, mi smo to opravili že ogromnokrat in vedno uspešno. Zbirali smo informacije in zapisali postopek ustanovitve sobodajalstva na preprostejši način, da vam olajšamo delo. 

Papirji in legalizacija nekaterim predstavljajo velik izziv, nekaterim pa je pravi trn v peti komunikacija in iskanje gostov. Kljub izpolnitvi vseh pogojev za oddajanje nastanitev njihove čedne sobe in hiške samevajo. Ne najdejo gostov. Nekateri niso vešči računalnika in rezervacijskih portalov, ki jih uporablja 90% iskalcev nastanitev. Nekateri ne znajo tujih jezikov. Nekaterim je stranski posel in nimajo časa se ukvarjati z vsemi temi stvarmi.

Nekateri pa preprosto ne najdejo načina kako privlačno oddati nastanitev in prepričati goste, da se radi vračajo. Razlogov, zakaj so nastanitve prazne je nešteto. Verjemite, že ogromno smo jih slišali. In rešili. Ekipa Polne hiške ima v svojih vrstah pravnike, prodajalce, komunikologe in informatike. Predvsem pa smo v ekipi ljudje. Ljudje, ki razumejo drugi ljudi, razumejo svoj posel in kaj je potrebno narediti, da ljudi osrečimo ter pripeljemo naš in vaš posel do želenega rezultata. Tu smo, ko je potrebno urediti papirje ali ko je gost na vratih, pa ga ne razumete niti besedice. Niti ga ne rabite razumeti. Zato imate nas. Vedno smo vam na voljo, ves dan, vse dni v tednu. Sobodajalcem in gostom.

Poleg zgoraj omenjenih storitev, Polna hiška izvaja za svoje sobodajalce še kar nekaj drugih, kar jim prihrani ogromno časa in denarja. Nekaj aktivnosti, ki jih prevzamemo za sobodajalce: 

 • Vzpostavitev in upravljanje profila na izbranih rezervacijskih portalih (Airbnb, Booking, Homeway,…)
 • Fotografiranje vseh nastanitvenih objektov in okolice ter izdelava profesionalnih fotografij.
 • Privlačen video posnetek nastanitve in okolice z dronom.
 • Dnevno sprejemanje spletnih rezervacij gostov in posredovanje naročniku. Naš sistem rezervacij se uporablja po vsem svetu, kar zagotavlja najvišjo stopnjo zasedenosti.
 • Dnevno usklajevanje vseh koledarjev na vseh rezervacijskih portalih.
 • Dnevna komunikacija z gosti preko elektronske pošte in telefonskih klicev.
 • Predhodna priprava gosta na prihod: email dobrodošlice, informacije, usmeritve,…
 • Vzdrževanje profila na rezervacijskih portalih in komunikacija s samimi portali glede plačil in ostalih vprašanj strank.
 • Priprava obrazca DDV-O za oddajo 22% davka na provizijo tujih portalov.
 • Svetovanje naročniku glede turizma, izboljšav in nasveti o gostoljubju.
 • Brezplačna navodila (PDF dokument) z jasnimi koraki, kako legalizirati sobodajalstvo in celotna podpora tekom procesa.
 • Dostop do preglednega koledarja zasedenosti.
 • 24-urna dosegljivost za goste in sobodajalce. 

Nekateri sobodajalci morda uživajo v teh opravilih, večina pa bi svoj čas in trud raje porabila za druge dejavnosti, medtem ko bi za njihovo nastanitev skrbel učinkovit zastopnik. Morda se komu  zdi, da z upravljanjem lastne nastanitve prihrani pri proviziji agencije za najem. Vendar vam lahko oddajanje nastanitve z upraviteljem dolgoročno prihrani denar in kakšen glavobol. Papirji, davki in gosti so lahko (pre)velik zalogaj za nekoga.

Razumemo, da naši sobodajalci nimajo vedno časa preverjati e-pošte in odgovarjati na klice gostov ali mogoče ne obvladajo tujih jezikov. Zato Polna hiška v sklopu svojih aktivnosti izvaja tudi dnevno komuniciranje z gosti. Dosegljivi smo 24/7. Da slučajno ne bi kdo ostal brez rezervacije ali odgovorov. Dnevno sprejemamo spletne rezervacije gostov in jih posredujemo naročniku. Prav tako vsak dan usklajujemo vse koledarje na vseh rezervacijskih portalih in komuniciramo z gosti preko elektronske pošte in telefonskih klicev. Da se gosti počutijo zares razumljene in zaželene pa ga predhodno pripravimo na prihod: email dobrodošlice, informacije, usmeritve,.. Naredimo vse, da gosti in sobodajalci dobijo kar želijo. 

Polna hiška pozna svoje nastanitve. Vse počitniške hiše in apartmaje pred vključitvijo v našo ponudbo obiščemo in po potrebi nadgradimo. Vemo kaj gosti hočejo in iščejo na svojih potovanjih. Kar ne pomeni, da v celoti spremenimo nastanitev. Samo poiščemo tisto nekaj posebnega, kar ima nastanitev. In vsaka nastanitev je posebna in drugačna. Vsaka ima svojo zgodbo, ki jo predstavimo.

Konec koncev je za uspešno trženje nastanitev potrebno redno spremljati cene in tržišče, se prilagajati, imeti profesionalne posnetke nastanitev, se hitro odzvati na potrebe gostov in imeti profil na večjih rezervacijskih portalih in družbenih omrežjih, da vas potencialni gosti najdejo. Sliši se kar nekaj dela, kajne? Res je potrebno žrtvovati kar nekaj časa in truda, ampak Polna hiška to počne že več let, uspešno, in z veliko strastjo. Z vami in za vas. Verjamemo in garantiramo, da s pravim odnosom in doslednostjo, pripeljemo vašo prosto nastanitev do polne zasedenosti, več prostega časa za vas in večjega zaslužka. Sliši se lepo vendar je tudi res. 

Imamo stranke, ki nam zaupajo že več let in nas z veseljem priporočajo naprej. Tako je Polna hiška začele rasti. In z nami posel naših strank. Dober glas seže v deveto vas pravijo. Pridružite se Polni hiški, tudi če niste ravno prepričani če bi oddali tisto prazno sobico na podstrešju (ali kleti), ki sameva že nekaj let. Izkoristite vaš prostor in naše znanje za dodaten zaslužek. 

DELITE prispevek

Prijavite se na e-novičke