info@polnahiska.si

195685913

Počitnice v vaseh pod Stolom – sanjski oddih za vsakogar!

Ste že kdaj obiskali čudovito Žirovnico in ostale pravljične vasi pod Stolom? Če se boste nastanili v udobnih apartmajih v vaseh pod mogočnim Stolom, boste imeli odlično izhodišče za raziskovanje te čarobne regije. Zagotavljamo vam, da na vas čaka mnogo naravnih lepot, bogata kulturna dediščina, kulinarični užitki in seveda neštete možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Za vas smo pripravili zanimive ideje, kaj vse lahko počnete v Žirovnici in njeni bližnji okolici, da bo vaš oddih nepozaben.

Naravne lepote in aktiven oddih

Vasi pod Stolom vas bodo očarale že na prvi pogled, saj boste obkroženi s čudovito naravo, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Okolica Žirovnice je kot pravo igrišče za vse ljubitelje aktivnosti na prostem. Razgibane poti vabijo k različnim doživetjem – pa naj bo to sproščujoč sprehod, pohod na enega izmed vrhov Karavank ali bližnjih Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ali pa kolesarski izlet. Ne glede na izbiro aktivnosti vas bodo številne neprometne poti popeljale mimo dih jemajočih razgledov, kjer boste lahko vsaj za trenutek odmislili vse skrbi in naglico vsakdana.

Če ste vajeni hoje v hribe, vas dvatisočak Stol, najvišji vrh Karavank, zagotovo ne bo razočaral, vzpon na vrh pa vas bo nagradil z osupljivim razgledom. Če pa si želite le sprehoda, vam priporočamo sproščujoč sprehod ob prečudovitem jezeru Završnica. Seveda pa se lahko odpravite na raziskovanje okoliških gozdnih poti.

Če dopustujete z družino, bi bilo škoda izpustiti pohod do cerkve sv. Petra nad Begunjami na Gorenjskem. Pot je kratka in interaktivna, zato mali pohodniki ne bodo imeli časa za tarnanje. Ob povratku pa se lahko pozabavajo še na velikem otroškem igrišču na izhodišču v Krpinu. Posebej zanimive so tudi (družinske) kolesarske poti, ki potekajo po neprometnih cestah, kolesarjem prijaznih cestah.

DCIM\101MEDIA\DJI_0164.JPG

Kulturna dediščina in zgodovina

Vasi pod Stolom so prava zakladnica kulturne dediščine. Od tu izvirajo velike osebnosti, kot so France Prešeren, Matija Čop, Anton Janša, Janez Jalen in Fran Saleški Finžgar, ki so zaznamovali slovensko kulturo, umetnost, črkopis in jezik. V vasi Vrba si lahko ogledate rojstni hiši največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pisatelja Frana Saleškega Fingarja ter čebelnjak čebelarja Antona Janše, obiščete muzej pesnika Josipa Vrbnika in še bi lahko naštevali. Lahko se povpnete tudi do cerkve sv. Lovrenca v Žirovnici s čudoviti freskami.

Raziščite okolico

Nastanitev v Žirovnici in ostalih vaseh pod Stolom, ki jim domačini pravijo »Kašarija«, je odlično izhodiše za obisk bližnje Radovljice, čudovitega srednjeveškega mesta, kjer se vedno nekaj dogaja. Prav tako pa vas do Bleda loči le četrt ure vožnje, še bolje pa je, da se do tja odpravite kar s kolesom! Prav tako se lahko podate na izlet do Triglavskega narodnega parka ali pa raziskujete številne druge alpske bisere.

Okusi Gorenjske

Ko boste zaključili z raziskovanjem naravnih lepot in kulturnih biserov, vam bo zagotovo prijalo kaj domačega za pod zob. Gorenjska je znana po svoji odlični domači hrani, ki bo zagotovo razvajala tudi vaše brbončice. Ni boljšega načina, da spoznate dušo destinacije, kot da se prepustite njenim okusom.

Za pravo doživetje obiščite številne lokalne gostilne, kjer boste imeli priložnost poskusiti avtentične tradicionalne jedi, kot so bogat ričet, sočni štruklji, okusni ajdovi žganci in raznovrstne mesne specialitete, ki odražajo dolgoletno kulturno dediščino Gorenjske. Vsak grižljaj bo kot potovanje skozi čas in okuse preteklosti, ki so se ohranili v sodobnem svetu.

Poseben čar kulinarike Gorenjske se skriva tudi v lokalnih pridelovalcih. Sveže sadje, zelenjava, med, meso, in druge dobrote, ki jih ponujajo, vam bodo približale pristne okuse te regije.

Dogodki in festivali

Če ste se v vasi pod Stolom odpravljate v poletnih mesecih, ne smete zamuditi številnih lokalnih dogodkov in festivalov. To je namreč čas, ko se tu odvijajo številne prireditve na prostem, kot so koncerti, gledališke predstave in tržnice z domačimi izdelki. Zagotovo ne gre brez obiska festivala KašArt!Gre za poletni umetniški festival, kjer se srečajo umetnost, poezija in popularna glasba na prostem in prinaša priložnost za druženje in odkrivanje umetnosti, zabave in bogate kulturne dediščine. Srce festivala pa leži v pripovedovanju zgodb, saj Žirovnica slovi kot dežela izjemnih zgodb.

V sosednji Radovljici se odvijajo prav tako številni privlačni dogodki in festivali, med katerimi izstopa Festival Čokolade, ki bo razveselil vse ljubitelje sladkega razvajanja.

Za konec

DCIM\101MEDIA\DJI_0160.JPG

Za vse tiste, ki iščete popolno kombinacijo narave, kulture in užitkov, je Žirovnica z okolico prava destinacija za oddih. S pestro ponudbo aktivnosti, kulturnih dogodkov ter odlično hrano vas bo navdušila in se vam za vedno vtisnila v srce. Ne glede na to ali ste ljubitelj aktivnega oddiha, kulture ali zgolj uživanja v naravnih lepotah, boste v Žirovnici našli nekaj zase. Zato se podajte na potovanje in odkrijte vse, kar ta čudovita regija ponuja.

Za več informacij vas vabimo, da obiščete spletni strani Visit Žirovnica in Turizma Radovljica, kjer boste našli vse informacije za popestritev vašega oddiha.

DELITE prispevek

Prijavite se na e-novičke